jueves, 25 de marzo de 2010

L'ERA DIGITAL: "Colonització a toda costa: el Corb Marí Emplomallat"

Esta entrada m'agradaria dedicar-li-la a la xicoteta Laia Gilabert Velasco, que va naixer el 16 de març a Denia (ja que a LLiber no hi ha hospital...) i als seus maravellosos pares i millors companys, Rebeca i Dani (les dos apareixen en la foto de més avall anellant un poll) al que no els ho agradarà massa que rebateje a la seua Laia com "la xicoteta Corbeta", ja que a la seua germaneta ho vaig fer com "L'Obileta"..., vos dessitje el millor per al futur a tots cuatre!!!

En L'Illa de Benidorm, anys 2005, 2008 i 2009

Ja fa un parell de mesos que no hem fet ninguna entrada al blog i ja va sent hora, per lo que aprofitant que demà me'n vaig a Baiona (Pontevedra) per tal d'acudir a un taller al voltant del Corb Marí Emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), parlarem una mica de que està passant amb aquest ocell en les nostres aigues.
Dos son les espècies de Corb Marí que tenim entre nosaltres: el Corb Marí Gros  <> (Phalacrocorax carbo) que tan sols ens visita a la tardor i l’hivern i el Corb Marí Emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), nom que reb pel característic monyo que llueix en l’època de cría, i que des de l’any 2006 ha entrat a formar part de les aus nidificants a la provincia d’Alacant, sent el Cap de San Antoni el primer lloc que varen ocupar.  


Corb marí emplomallat adult a L'Illa

Corb marí gros en el C.N. de La Vila

La colonizació de la provincia per part d’aquest ocell està sent progressiva i estan ocupant nous punts de cria de nord a sud, ja que va passar del Cap de San Antoni al Penyal de Calp al 2008 i a L’Illa de Benidorm al 2009.

En les revisions de la costa que ha fet la Conselleria de Medi Ambient al 2010, apart dels tres llocs de cria citats abans, s’ha localitzat un nou punt de nidificació a la Marina Alta; per lo que ja son en total 4 els nuclis poblacionals d’aquesta espècie a la costa alacantina.

A L’Illa enguany s’han localitzat 4 nius (segona colonia més nombrosa d’Alacant), mentres que l’any passat i quasi de casualitat es va trobar un niu amb 3 polls emplomats i apunt de volar. Al estar ubicat en un lloc accesible, es varen poder anellar (l’any passat i enguany) als polls amb anelles de “lectura a distancia”, es a dir, anelles grans de PVC amb un codí alfanumèric, en concret aquestes aus porten una anella blanca amb el següent codí en negre: de la A90 a la A94 (3 polls en 2009 i 2 en 2010). Si algú aconssegueix vorer-los i llegir alguna d’aquestes anelles, seria molt important que ens ho fereu saber, possant-vos en contacte amb el Parc Natural de la Serra Gelada o amb mi.

La majoria de les fotos d’aquesta entrada es varem realitzar a mijans d’estiu, en l’època de major concentració de corbs marins a L’Illa, que coincideix amb l’abandonament dels llocs de nidificació propers com les Illes Balears, dirigint-se cap a la nostra costa per a passar la darrera part de l’estiu i tardor; ja que a principi de l’hivern, les individus reproductors retornen cap als seus punts de cria.

Les zones més accidentades de la costa son els millors llocs per a poder gaudir de les fascinants i vertiginoses evolucions submarines d’aquestos experimentats bussejadors, malgrat que algunes persones i més concretament alguns pescadors de canya, no els ho tenen massa “apreci” ja que diuen que els molesten al estar pescant en el mateix lloc que ells, arribant a tractar d’agredir-los llançar-los-ho coses...., en fin...; no cal recordar que es tracta d’una espècie estrictament protegida.

Ací a La Vila Joiosa, els podem observar a les Puntes del Moro, a la platja del Xarco, entre el riu Torres i la Platja dels Estudiants, etc., tant nadant com assolejant-se per tal de assecar-se una vegada han acabat la busqueda diaria del seu sustent.


Exemplars subadult (en primer terme) i jove



Exemplar subadult de corb marí

Exemplars subadult (en primer terme) i adult en L'Illa

Polls de corb marí a L'Illa en 2009

Anellament dels polls del niu de L'Illa en 2009

Adult i polls sense emplamar dins d'uno dels nius de L'Illa de Bendiorm en febrer de 2010

Salutacions de Pepe "el makilet"

Equip fotogràfic:  Per a la majoria de fotos d'aquesta entrada s'ha utilitzat una càmera Canon 350 D, amb un teleobjectiu de 300 mm F/4 i trípode i una per a les del 2009, una compacta Canon. Excepte les tres darreres fotos per a les demés s'ha tingut que utilitzar algun mecanisme que ens permetera amagar-nos, com va ser una xarxa de camuflatge o des de dins de cotxe per a la del corb m. gros.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

DEIXA EL TEU COMENTARI