martes, 5 de abril de 2011

L'ERA DIGITAL: "Un mensaje para los tataranietos"

Amb aquesta entrada voldria felicitar a Patricia i Fernando pel naixement de Julieta Carmona Guijarro que va vindre al mòn el passat 30 de març, i a la que li dedique aquesta entrada, desitjan-li que quan siga major puga continuar disfrutant amb el seu germanet Ferran de vorer volar a l’Espardenya balear per davant la Serra Gelada (com moltes vegades ha fet son pare....quan tenia que estar fent faena!!!!). I continuant amb la meua costum de “rebatejar” als xiquets del Parc, d’ara endavant per a mi Julieta sera “l’Espardenyeta”.....

Exemplar adult d'Espardenya balear

"Un mensaje para los tataranietos", així titulaba el diari Información la noticia apareguda en aquest mitjà de comunicació el dia de “Cap d’any” (1 de gener de 2011)
en la que es parlava del dipòsit i tancament de la anomenada “El Arca del Tiempo” en el complexe cultural de “Las Cigarreras” de la ciutat d’Alacant. Esta iniciativa en paraules de l’alcaldesa d’aquesta ciutat "evoca las cajas de cartón en las que nuestros abuelos guardaban sus recuerdos más valiosos", i d’això es tracta, no es ni més ni menys que un baul en que es varen introduir llibres, fotografies, periòdics del dia i grapt d’altres objectes curiosos: una pereta o bombeta (bombilla) una caixa de preservatius o un dècim de loteria.

I vos preguntareu i que “pinta” aquesta noticia en Ullades Naturals??....... Si obriu aquest enllaç i mireu la foto que apareix de la senyora alcadesa i les xiquetes o comprendreu!!!!!

No se com (bueno si que ho se!!), ha anat a parar una foto nostra allí dins!!!!!. Si senyors, com s’aprecia en el diari, la senyoreta Castedo està passant-li a la xiqueta una foto nostra de la que es la més amenaçada de les nostres aus i exclusiva dels Illes Balears!!!!!, l’Espardenya balear (com li diem nosaltres ací a La Vila) o Baldritja balear (a Valencia i Castellò) o Virot (a les Illes Balears) o <> (Puffinus mauretanicus)

Elias Gómis de la web Naturalicante, em va preguntar si li donava permís per tal dipositar allí dins la foto. Vaig pensar que si aixó podia contribuir en algo en la conservació i difusió de la problemática d’aquesta especie, per que no fer-ho!!!!

En definitiva el que volia contar-vos es amb aquesta entrada es que a esta ocell marí, li pronostiquen un futur una mica “fosc”, per dir-ho d’alguna manera.... En el “Libro Rojo de las Aves de España” apareix catalogada com “En Peligro Crítico”, el màxim grau d’amenaça. Per a que vos feu una idea del nivell de pèrill, en el mateix document, la coneguda Aguila Imperial Ibèrica (Aquila adalberti) està per davall catalogada com “En Peligro”. El motiu d’aquesta catalogació tan negativa de l’Espandenya es que s’estima que la probabilitat d’extinció en les tres properes generacions (54 anys vista) es superior al 50%!!!!!! o el que es el mateix, un declive poblacional superior al 80% en eixe periode.

Per tant, quan obriguen la “famosa” Arca del Tiempo d’ací 90 anys, podran els nostres nets traure la foto i vorer que com continua volant per davant les nostres platjes a aquest fantàstic ocell???? Espere de tot cor que les prediccions que han fet les científics (malgrat que els conec...) per al futur de l’Espandenya siguen errònies; el que voldrà dir que les admistracions s’haurien pres en serio la situació d’aquest ocell i haurien adoptat unes correctes messures de conservació. (ejem.....)
L’Espandenya balear com el seu nom diu, nidifica exclusivament a les Illes Balears, principalment a Formentera, i les darreres estimacions cifren la seua població reproductora entre les 1.750-2,125 parelles (SEO/BirdLife, 2001), malgrat que la població total podria estar al voltant de les 30.000 exemplars; però estes cifres son estimacions realitzades des de embarcacions pesqueres en alta mar i la realitat es que no saben molts individus n'hi han. Una de les darreres observacions més nombroses va ser realitzada el dia 12 de desembre de 2009 en el cap de Cullera on Javier Blasco, Mateo Aleixos, Sergio Bargues, Jordi Miralles, Rafa Muñoz, Bosco Díes, Victor Paris i Luis Aleixos pogueren comptabilitzar 16.421 exemplars. L’actual declive de la població esta marcat per la mortalitat adulta, un 7,4 % anual causat principalment per les captures accidentals en distints arts de pesca i per la predació per part de gats asilvestrats i rates en les col•lònies de cria; però els seus problemes no cacaben ahí i també es veu afectada per la sobresplotació pesquera, vertits contamients, perdua de llocs de nidifcació (turisme, construccions, etc), etc.

Espandenya balear en aigues d'Alacant (diapositiva escanejada)

Espandenya balear a contrallum (diapositiva escanejada)

Exemplar de Espardenya Cendrosa (Calonectris diomedea) cosina de la balear però més gran, i  a la que li didicarem un altra entrada. Realitzada en aigues de Formentera durant un viatge de pesca amb Miguel Esquerdo


Espandenyes balears en aigues de Formentera


Equip fotogràfic: Càmeres Canon 50 i Canon 350 D amb objectiu Canon 300 mm F/4 a pols

1 comentario:

  1. Eres un crack!me gusta lo d espardenyeta!gracies d tota la famili

    ResponderEliminar

DEIXA EL TEU COMENTARI