miércoles, 5 de agosto de 2009

L’ERA DIGITAL: Els Nostres Galfins

En diversos lloc de nostra Mediterrània. Anys 2006, 2007 i 2009.

Per diverses raons (totes elles positives) ens ha sigut imposible fins avuí el poder pujar una nova entrada a ULLADES NATURALS. Esperem a partir d’ara, poder disfrutar d’una mica més de temps lliure per a ser més regulars en les aportacions al nostre blog. Esperem que vos agrade esta nova entrada!!!!

Poques coses sorprenen tan al navegant que creua per la nostra costa, que vorer de sobte el bot d’un Galfí. Estos mamífers marins han estat present a les nostres aigues des de sempre; però d’un temps cap ací, cada vegada les veiem més sovint. Però quins galfins son eixos que veiem??

Tres son les espècies de galfins a les nostres aigues:
El Galfí Comú (Delphinus delphis), que contradictòriament es el menys comú de tots, per la nostra zona; el Galfí LListat (Stenella coeruleoalba) i el Galfí Mular o Marroc (Turciops truncatus) el més frecuent amb diferencia. Hem de dir que tambè hi han dos espècies més de cetàcis que malgrat que pertanyen a la Familia Delphinidae al igual que els anteriors, no les considerem “galfins” propiament dits, per tindre caracteristiques i comportament algo diferents; es tracta del Cap d’Olla negre > (Globicephala melas) i el Cap d’Olla Gris > (Grampus griseus) que tan sols tenim un avistament per cadascun.

Des de fa poc de temps el Parc Natural de Serra Gelada i el seu entorn litoral, amb la col·laboració de diverses intitucions, organismes i particulars està portant endavant varios proyectes al voltant dels galfins; principalment dins del parc, però també en les municipis adjacents (La Vila, Calp, etc).

Varios son els treballs que està dessenvolupant el parc natural:

- S’ha creat una xarxa de col·laboradors que s’anomena la RAD (Red de Avistamiento de Delfines) i que participa de tots aquestos projectes.
- El personal del parc recull totes les cites/avistaments que li son enviades, i que des de fa uns mesos es pot fer via telefònica, doncs el parc a posat a disposició dels usuaris un telèfon gratuit (900 900 580) per tal d’enviar estos avistaments. Tots els avistaments, apart de ser enviar als participants de la RAD via correu electrònic, son inclosos en un blog que s’ha creat i que es diu “Los Delfines de SerraGelada” (http://delfinesserragelada.blogspot.com/)

- El parc participa en un porjecte del Oceanogràfic d’estudi des galfins mijançant la instal·lació de micròfons o hidròfons sumergits dins les aigues del parc, que graben els “clicks” d’ecolocalització dels animals.
- I conjuntament amb Mundomar està portant-se endavant un treball de “fotoidentificació”; es a dir, tractar de individualitzar a cada uno dels galfins que poden estar vivint a les aigues del parc.

Este interés del Parc ve donat per que s’ha detectat un augment en els avistaments d’estos mamífers; i pel que pareix, està molt relacionat amb la instal·lació de piscifactories a les nostres costes. Tot açò ho podeu vorer en el blog dels dofins del parc natural. Una visiteta a este blog es molt recomanable i si vos animeu podeu formar part d’aquesta xarxa d’observadors que s’anomena la RAD per tal de contribuir amb les vostres observacions al coneixement dels nostres galfins.



Fotos de Galfí llistat (Stenella coeruleoalba) en aigues de Formentera








Fotos de Marroc (Turciops truncatus) en aigues de la Marina Baixa

El nostre agraïment a Miguel Esquerdo (patró del Juan LLoret), al DIVERDIA'09 del Parc Natural de Serra Gelada i Fran Lucha (ex-company de faena i amic per a sempre) que han fet posible la consecució d'aquestes imatges.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

DEIXA EL TEU COMENTARI