domingo, 27 de noviembre de 2011

EN EL CAMP: "Temps de Bolets. Breus nocions de fotografia amb flash i macro"

Dissabte 12 de novembre de 2011. Riu Anxero, La Vila

Després de passades unes setmanes de les primeres plujes del mes d’octubre, ja escomencem a vorer pels nostres camps el primers bolets. La Vila per les seues característiques, es un lloc pobre en aquest tipus de organismes, malgrat que si que hi ha certa afició a anar a buscar el que per a nosaltres es el rei dels bolets, l’Escalatasang (Lactarius sanguifluus), que sol confondres (com em passava a mi fins que m'ho va aclarir l'amic Peret Soriano) amb el seu cosí el Robellò o Níscalo (Lactarius deliciosus), ja que son molt pareguts, però tots dos, molt apreciats en la cuïna. Malgrat que he escoltat dir que en escasos punts del nostre terme es podem trobar, aquestos llocs son un dels “secrets millors guardats” (si es que realment n’hi han...).

Però deixant de banda aquestos apreciats bolets, la veritat es que a poc que mirem per llocs humits trobarem un bon grapat d’especies de fongs; dels que vos porte ací a un parell d’especies: la primera es Suillus granulatus anomenat en català Molleric granellut prou comú al nostre territori, podent arribar fins als 10 cm de diametre de sombrer, i Baeospora myosura o Bolet de les pinyes (dupte respecte a l’especie¿?) prou més menut quel primer, alcançant tan sols les 2 cm de diametre de sombrer. Aquestos dos bolets els varem fotografiar un un punt del riu Anxero, pròxim a la fita amb Finestrat.

La fotografia aquestos organismes es relativament “sencilla”.., ja que al ser essers inmòvils no poden fugir......i això ens permet treballar amb tranquilitat, podent utilizar diferents longituds focals com ara comprovareu. Depenen de la situació en la que es troben els bolets tindrem que pensar en treballar amb flash, que segons la meua opinió quasi sempre serà necesari, malgrat que tan sols siga per a reomplir les zones més fosques.

Aquesta no preten ser una lliçó pràctica de flash, simplement mostrar-vos com ho vaig fer, tractant “molt superficialment” algunes nocions de com podem disposar els flashos per a iluminar determinades situacions.

 El material
A part de la càmera vaig fer servir:
- objectius Canon 18-55 mm i 28-105 mm i un Tamron 90 mm
- tripode, molt important que les potes puguen obrir-se més de 45º el que fa que l’alçada mínima siga xicoteta o bè que dispose de columna central intercanviable (que és puga posar per dalt o per baix ). En el nostre cas disposem d’un Cullman magnesit 519 amb una alçada minima de 21 cm
- saquet de dentilles/arròs/fessols per situar la càmera damunt arran de terra. Es el que s’anomena “bean-bag” i el nostre es “de fabricació casera”
- dos flashes que puguen treballar amb sincronia.
- cable disparador
- pantalla reflectora. En el meu cas, una circular plegable per tal de rebotar la llum del flash
- una tovalla gran o semblant per gitar-nos a terra, on passarem un bon ratet....

Per a que pugue entendre millor com s'ha ilimunat cada foto, baix de cada una d'elles apareix un xicotet esquema de com varem col·locar cada un dels elements.

FOTOS AMB ELS ZOOMS GRAN ANGULAR:
Si els bolets son relativaments grans podem tractar de mostrar-los en el seu ambient o en encuadres oberts agafant grup de bolets que creixen junts.


Composició en la que voliem mostrar l'ambient on creixen els bolets (Suillus granulatus). Com que es filtrava algo de llum del sol entre el baladre varem decidir utilitzar el flash per a resaltar els bolets.





En aquesta imatge, com que els bolets estaven en l'ombra, però hi havia algo de llum que entraven al costat, varem poder utilitzar el reflector per a proporcionar il·luminació extra a l'escena.




Dos imatges molt semblants, però mentres la de dalt està il·luminada amb la llum del sol i el reflactor, a la de baix li varem col·locar un flash lateral




Grup de bolets il·luminats amb el flash rebotat en el reflactor que es troba a l'esquerra de l'escena.




 Xicotet bolet, però el suficientment gran com per a no tindre que utilitzar l'objectiu macro, sino el zoom 28-105 mm a una distancia focal de 105 mm. Varem decidir il"luminar-lo amb dos flashos laterals.





  

Dos bolets al peu d'un baladre. Tant aquesta primera com la foto de baix estan realitzades amb un flash rebotat en el reflector, el que fa que la llum siga prou unifrome en tota l'escena produïnt-se menys sombres.
La flor estaba als peus dels bolets però vaig decidir col·locar-la damunt....

























FOTOS AMB EL OBJECTIU MACRO (o d’ampliació):
Tenim la sort de disposar d’un antic objectiu Tamron macro de 90 mm SP, que dona una calitat d’imatge prou bona, malgrat que té alguns inconvenients: enfoc manual, no transmet la informació a la càmera i la relació d’ampliació es de 1:2; el que vol dir que en el sensor de la càmera el tamany de l’objecte que fotografiem es la mitad del natural, es el que alguns fotógrafs consideren la mínima ampliació per poder ser considerada una macrofotografia. Si relació fora de 1:1 com ocurreix amb el objectius macro de gran qualitat, el tamany del objecte en el sensor es idéntic al real.
Se que tal vegada no es una explicació prou clara del que vol dir macro, però la veritat es que la macrofotografía es un mòn dins de la foto de natura, del que soc un principiant. A vorer si amb la Wikipedia vos aclariu millor: “En general, s'anomena macrofotografia (malgrat que també es denomina fotomacrografía) a aquella on el subjecte és igual o més xicotet que la grandària del film o el sensor electrònic. Es denominen objectius o lents macro aquells especialment dissenyats per a enfocar correctament a una distància molt xicoteta, a magnificaciones generalment de 1:1 (o tamany natural) sense requerir equipament addicional”.


Grup de Baeospora myosura amb dos flashos. No em vaig adonar de la mosqueta fins que no vaig vorer la foto en l'ordinador...

Retall digital de la mosqueta que vaig trobar

Com que els bolest eren poc cromàtics vaig decidir provar a vorer com quedaba la imatge sense color

Ara hem situat el flash per darrere i per dalt dels bolets a aproximadament 45º per la dreta

En aquesta foto voliem tractar de captar més llum ambient per lo varem treballar amb dos flashos laterals però amb un temps d'exposició més llarg, concretament de quasi mig segon (0,4 sg.), el que fa que haja més llum a terra i no sols concentrada en els bolets com ocorreix quan es treballa unicament amb el flash. 



Bò, ja hem vist alguns tipus de il·luminacions per a sujectes de tamany xicotet o mitjà. Ara la decisió de quina fotografia i per tant de quina llum vos agrada més, es vostra.

Salutacions de Pepe el makilet



2 comentarios:

  1. Hola Santa.
    Muy buena entrada a la fotografía macro.
    Tan solo quería comentarte, que en macro el enfoque se suele realizar en manual y que si no me equivoco, para el Tamron 90 SP manual (¿El 2'5 o el 2'8?) la casa comercializaba un anillo de extensión que le permitía alcanzar el 1:1.
    Saludos.

    ResponderEliminar
  2. Precisas fotos y muy instructiva entrada. Gracias por compartir conocimientos con los que estamos algo verdes en el tema. Los pondremos en breve en práctica.

    ResponderEliminar

DEIXA EL TEU COMENTARI