lunes, 27 de diciembre de 2010

L'ERA DIGITAL: "EL Projecte Canyet"

Avuí fa un mes que varen naixer “les rabosetes de Mariola”, Noa i Aitana i per tal de celebrar aquest esdeveniment, vulc dedicar-los esta entrada al blog; per a que quan siguen més majoretes i pujen pel Barranc del Cint, puguen continuar gaudint del vol majestuòs d’aquestes aus. I com no, esta entrada tambè va dedicada a Nuria i Jaume, els pares de les dos “rabosetes” i no puc oblidar-me als seus tios, que son la resta de personal del Parc Natural de la Serra Mariola: Júlia, Miquel, David, Raul i Alex (el nou “fitxaje”). Va per tots vosaltres!!!!! 

Lloc on es deixen o s'enterren les bèsties mortes”; esta es la definició que fa el diccionari de la paraula CANYET. Però per als ornitòlegs alacantins esta paraula significa ni més ni menys que la tornada als nostres muntanyes d’una de les aus voladores més grans que hi han, el Voltor comú, i tot gràcies al esfoç i dedicació d’un pare i un fill, que han llluitat per tal d’aconsseguir-ho.
 El Projecte Canyet, va naixer a l’any 2000 per l’espenta d’Alvar Seguí LLopis i Alvar Seguí Romà, amb la intenció de que el Voltor (Gyps fulvus), au extingida de la nostra geografia des de fa anys, tornara a criar a les muntanyes de la provincia. Per tal de aconsseguir-ho varem construir unes instal•lacions a la zona de les antigues pedreres de San Cristòfol que al mateix temps serviren de canyet (o muladar) i de zona de fixació per als voltors que anaven a alliberar mijançant un procés denominat “aclimatació”, on primerament el voltors es trobaven captius i als que se’ls ho portava menjar amb regularitat; per a que un mes després poder allibera-los una nit.


Gràcies a este treball continuo d’ells dos, especialment en lo que es refereix a l’aportació de menjar, així com d’altres persones implicades, i del necessari recolçament tant d’entitats públiques com a privades (Ajuntament d’Alcoi, concessionari RENAULT, carrocerias MIROFRET, La Unión Alcoyana, la Caja de Ahorros del Mediterráneo i Cárnicas Catalá), varem aconssguir que en l’any 2004, cinc parelles de voltors escomençaren la nidificació als cingles del banrranc del Cint. Des d’aleshores el nombre de parelles anat en aument fins les 17 parelles actuals (vorer la gràfica), a més d’un nutrit grup d’altres aus que estan presents en la zona però no hi crien.


Font: FAPAS-Alcoi

Este es el segon anys que participe en l’anellament dels voltors que son capturats al canyet, fent servir una gabia-trampa. A les aus capturades se’ls ho col•loca tres tipus de marques, dos anelles (metal•lica i de PVC) i dos bandes alars amb el mateix còdig de l’anella de PVC. En les fotos que teniu acontinuació les podeu observar.


La veritat es que no hi han paraules per a descriu-re el que sents quan portes un voltor als braços.... tal vegada jo diria que es............ PROU CANSAT!!!, per que hi ha que vorer la força que tenen estos bitxos!!!! però es algo increible!!!!

Barranc del Cint 



Miquel adoctrinant a escolars en l'amagatall del canyet 

Dia de marcatge de voltors capturats al canyet 












Salutacions del vostre amic.

Pepe Santa

3 comentarios:

  1. Eiiiii Santa i germà, l'enhorabona, un reportage preciós. Besets (la tia Júlia)

    ResponderEliminar
  2. Com puc contactar amb la gent del projecte canyet?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola, els que porten el canyet els ho diuen Alvar Seguí (pare i fill) Alvar fill te una empresa i web que es diu "maquia for wildlife", pero jo crec que preguntant a l'ajuntament d'Alcoi vos diran algo més. Salutacions.

      Eliminar

DEIXA EL TEU COMENTARI