miércoles, 26 de marzo de 2008

L'ERA DIGITAL: "Els esforçats Cabussonets"

Bassa de la Foia de Llobet. Maig i agost del 2006.

Després d’un infructuós primer intent per tal de fotografiar als Cabussonets (Tachybaptus ruficollis), tal i com descriu una dels entrades del nostre blog, estavem decidits a “inmortalitzar-los” costara lo que costara!

Varem començar el seguiment dels possibles parelles d’un bassa per controlar el començament de la nidificació. Un bon dia de maig, varem localitzar un niu a la voreta!!, cosa molt poc comuna i per primera vegada observada per nosaltres, ja que esta espècie sol situar les nius surant allunyants de la vorera i subjectes a la vegetació. Ja ho teniem, un niu accesible per a fer-li fotos!!. Però quan al cap d’uns dies varem tornar, ens varem emportar la trista sorpresa de que l’abaixà del nivell de l’aigüa de la bassa havia provocat la rotura del niu…

Però la Natura no té temps per a desmoralitzar-se i als pocs dies la parella ja havia fet un altre niu prop del anterior, però esta vegada recolçat damut d’un tub de la bassa, a falta de vegetació!. Esta vegada ho varem aconsseguir!!. Tomás es va quedar dins del amagatall i jo vaig deixar que els propietaris del niuet em vegueren allunyar-me. Açò es fonamental per a que els ocells agafen confiança per a tornar sense recels al niu; tal i com va ocorrer.




Però com diu el refrany, “les desgracies no venen a soles”, i de nou el mal oratge va malmetre el niu. No podiem deixar que aquestos esforçats ocellets dessistiren en el seu intent de criar, per lo que varem traçar un pla per tractar d’ajudarlos, facilitant-los un possible suport per al niu. I aquest va ser el resultat....

Tomás esperant a que jo en quedara en calçotets per tal d'aficar-me al aigüa i emplaçar el suport de vegetació.

Suport de vegetació que varem inventar per tal d'ajudar als Cabussonets


Els Cabussonets no van tardar gens en fer un niu a "l'invent" que li varem col·locar!!!. Per desgracia no estem segurs de que finalitzarem la cria amb èxit, ja que no vam continuar seguint-los.
.
Enguany el Grup Xoriguer em presentat un projecte VOLCAM per tractar d'ajudar a aquesta i altres espècies d'ocell aqüatics a La Vila, mijançant la construcció del que hem anomenat "illetes artificials", que esperem que serveixquen per a que puguen constriur en elles els seus niu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

DEIXA EL TEU COMENTARI