sábado, 12 de diciembre de 2009

L'ERA DIGITAL: "Una bassa per a Viure"

El Grup Ecologista Xoriguer amb la col•laboració de la Comunitat de Regants de La Vila Joiosa i diversos propietaris de los basse de reg, ha portat endavant el projecte "Facilitació per a la nidificació de les aus en les basses de reg ". Aquest projecte ha sigut finançat íntegrament por la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) A través del seu Programa de Voluntariado Ambiental VOLCAM, durant les anys 2008 i 2009. Amb aquest projecte es preten facilitar la cria de diferents especies d'aus que freqüenten les basses de reg del terme municipal de La Vila Joiosa i que per diferents motius no acaben amb èxit el període reproductiu.



Dibuixos amb l'eslogan del projecte per al material confeccionat

Bàsicament el que s'ha fet és la construcció i instalación en los basses de reg, de vuit plataformes de fusta flotants d'uns 2,5 metros cuadrats de superficie, plenades amb grava que simula l'habitat en construïxen diferetns especies d'aus els seus nius, com el Corriolet (Charadrius dubius), la Siseta (Actititis hypoleucos) o la Camallonga (Himantopus himantopus), però que presenten per a les aus una seguretat major a l'hora de nidificar, en front dels predadors terrestres (gats, rates, gavines, etc) al estar aïllades i mimetitzades en el centre de la bassa. Per a això hem utilitzat "palets"de fusta amb la superfície plana totalment i a més lis hem col·locat uns ressaltis de fusta d'uns 20 cm. en totes les seves vores, per a impedir la perduda de la grava. Per tal d'assegurar la perdurabilidad de les plataformes li hem donat a cadascuna pintura marina i per proporcionar flotabilitat s'han col•locat en cadascuna d'elles diversos bidons de 25 litros al fons, i ancorades per bloques de obra al fons de la bassa. Les plataformas van ser construïdes en l'estiu del 2008 en la seu del Grup Ecologista perquè allí disposàvem del material necessari i corrent elèctrica per a l'ús d'aparells de bricolaje. Una vegada acabades s'han dut i col•locat en les basses de reg.


En la seu del grup es on varem construir les "Illetes"

Gràcies a la furgona de Benjamín vam poder portar les Illetes a les basses

Joanet i jo acabant de muntar una plataforma

Plataformes i sacs de grava

Gernt (i gossos ... com "Danko") de fora del Xoriguer també van col•laborar (en la foto Paqui Molina, Raúl González i Rafa Rodríguez)

Aficant una de les illetes en una bassa

Joan Segovia i Benjamin posant la grava a una illeta

Algunes plataformes les varem nugar al lateral de la bassa

Jo (Pepe Santa) fent de "Reina de los Mares" i tractant de fondejar una de les illetes

Joanet fent una mica de "piragüisme"

Per les observacions mensuales realitzades pels membres del grup ecologista, ja coneixem resultats preliminars i tots ells són prou positius, doncs les plataformes son utilitzades amb regularitat per diverses especies d'aus ja siga per alimentar o descansar sobre elles, però també han sigut dos les especies que les han utilitzat per a situar allí els seus nius: el Cabussonet (Tachibaptus ruficollis) i la Polleta (Gallinula chlorophus), que varen traure varies pollades endavant, tal i com podeu comprovar per les fotografies de més avall. Comparant aquestes dades amb la informació de la qual disposa el grup Xoriguer de projectes semblants en altres partes de l'estat, es pot dir que aquestes plataformes situades en el terme municipal de La Vila, tenen el mateix nivell de ocupación per part de les aus que les plataformes situades en llacunes del centro peninsular, on la concentració de avifauna és molt superior a la que hi ha en les basses de reg d'aquest municipi, el que dóna major rellevància si cap als obtinguts resultados.
Fotos de Polleta d'aigua emparellant-se, covant i els pollets a la vora del niu



Dos Agrons, la Garseta Blanca (o Agro blanc Egretta garzetta) i a la dreta un exemplar d'Oroval (Ardea ralloides), i covant sobre una plataforma de plàstic que varem posar un Cabussonet



Más información en la web del Grup Ecologista Xoriguer ( http://www.xoriguer.org/lavila/)
Una salutació de Pepe Santa "el makilet"

2 comentarios:

  1. Felicitats per la iniciativa. Serra Gelada

    ResponderEliminar
  2. Muy buena!
    Que tal han ido con el tiempo? habeis puesto mas?
    Saludos camperos

    ResponderEliminar

DEIXA EL TEU COMENTARI