sábado, 25 de junio de 2011

L'ERA DIGITAL: "ELS AGRONS DE L'ILLA"

En L'Illa de Benidorm, abril del 2008

Com no podia ser d'un altra manera, cada vegada que vaig a fer una estrada al blog, naix un xiquet al Parc Natrual de la Serra Gelada.... en aquest cas a sigut Raul Linares, (a partir d'ara "l'agronet") per lo que vulc dedicar-li aquesta entrada a ell i als seus pares Pepe Luis i Eus. Però no puc oblidar-me de dedicar-li-la tambè a una companya del treball  que torna amb nosaltres "la Tita Rebe", després d'una temporada criant a "L'Obileta" i a "la Corbeta" i que a ben segur i junt als altres dos fèmines del parc, faran front comú per a fer-me "desanquietar"!!! I si una torna, un altre se'n va, però per desgracia "a la vorera d'enfront" i no entengueu mal, es que el "destinen" a prop, per lo que tindre que continuar "agunatant-lo" cada matí..... i un altre que ens deixa per una temporadeta es "Dani Daniel", a tots dos tambè voldria fer-los un xicotet homenatge dedicant-los aquesta entreda. Hi ha hagut per a tot.....

Va ser en març del 2007 quan fent un recorregut per L'Illa de Benidorm per tal de controlar les parelles de gavina que nidifiquen allí, vaig vorer com un grup de Garcetes (Egretta garzetta) eixien volant des dels penya-segats de la vessant sud. En un primer moment no em va pareixer extrany ja que haviem estat veien-les al llarg de tot l'hivern a L'Illa, però una vegada vaig agafar els prismatics i em vaig fixar millor en la zona d'on varen eixir, em vaig emportar una gran sorpresa al descobrir varios nius contruits damunt les Paleres i les Soses i que contenien ous de preciosos tons blaus. Sabiem que en altres illes de la Mediterrania, havien des de fa temps colònies d'agrons, com en Illes Medes, o en les illes del Mar Menor, però este era el primer dato de nidificació per a la comunitat, d'aquestes aus en una illa.


Després el Parc natural va escomençar els treballs de seguiment de la nidificacióque continuen fins al dia de avuí, i en el que s'inclou el marcatje mijançant anelles "de lectura a distancia" o de PVC  dels polls.


L'evolució de la colònia, la teniu a continuació i ha estat marcada pels canvits en l'ubicació d'aquesta dins de L'Illa d'un any a l'altre. Des de zones prou accesibles per al personal del Parc en 2007 fins a l'actualitat localitzats en la part més alta dels penya-segats encarats al nord, i on si no s'empleen tècniques d'escalada no es pot arribar.

Font: Parc Natural de la Serra Gelada

Dos han sigut les espècies que han criat a L'Illa, la Garseta (Egretta gaezetta) i l'Espulgabous o Esplugabous (Bubulcus ibis), mantenint-se actualment com a reproductor tan sols la primera. Son dos aus comuns a tot el nostre territori especialment a l'hivern però que  a la provincia d'Alancat nidifca de manera molt localitzada.

Hem de dir que les imatges que teniu a continuació, han sigut fetes aprofitant l'entrada a la colònia del personal del parc natural quan realitzava el seguiment dels nius, per tal d'evitar així molesties innecessaries.

En primer terme exemplar d'Espulgabous

Varies fotos de Garceta blanca







Ací teniu una secuencia de incubació d'un Espulgabus.











Equip: Canon 350 D amb objectiu Canon 300 mm, trípode i xarxes de cauflatge



2 comentarios:

  1. xe super intereant com tot el que escrius.
    avui no hem pogut cridar-te per a la cerveseta ja que un cafe en llet a les 9h del matí ha segut tot el que ha segut.
    El proper dissapte si que avissem.

    ResponderEliminar
  2. molt bó el reportatje. Vicent

    ResponderEliminar

DEIXA EL TEU COMENTARI