martes, 9 de agosto de 2011

L'ERA DIGITAL: "El sopar dels mussolets"

En el Pantano i l'Almisserà, juny de 2006 i 2011

I com no, de nou el dia 25 de juliol varem tindre un altre naixement "en el Parc Natural de la Serra Gelada"!!!! i aquesta vegada li ha tocat ser pares a Eva i Toni "Cap d'Olla". Molt acertadament...han decidit posar-li de nom MARTA; malgrat que tambè li hagueren pogut posar JAUME (nom molt viler, ja que va naixer eixe dia...), però com ja es típic en mi, l'he rebatejada com a "LA MUSSOLETA". Moltes felicitats als pares de la criatureta i per favor Cap d'Olla no tornes a agafar una bicicleta fins que la "mussoleta" "no se'n vaja a la mili"....

La fotografia d’Alta Velocitat, es aquella en la que es tracta de captar lo que ocorreix en dècimes de segon, es a dir congelar un moviment molt ràpid; com bè pot ser una carrera de motos, l’esclafit d’un globus o el vol dels ocells.

Abellerol arribant al niu; fotografiat a una velocitat d'obturació alta però sense flash

En la fotografia de natura este terme s’aplica més bè a la fotografia de fauna en moviment, mijançant l’utilització de flashes en les que es pot sel•leccionar una durada de la llampada (destello en castellà) de tan sols 1/20.000 segons, o el que es el mateix, 20 milèsimes de segon. Açò ens permet “congelar” el moviments més ràpids de qualsevol animal.


Mussol mascle arriban al forat on tè el niu al pantà de l'Amadori

Mussol apunt de parar-se al forat del niu a l'Almisserà


Però en aquesta entrada no vaig a aprofundir en aquesta tècnica, sino més bè el que volia mostrar-vos es que utilitzan-la al mateix temps que aconsseguim imatges espectaculars tambè podem descobrir moltes coses de la fauna amb la que es treballa. Es el cas dels nius dels Mussolets (Athenea noctua), que vos mostrem a continuació. Durant tres anys, hem estat treballant per tal d’aconsseguir imatges en vol dels mussols quan arriben al niu amb el sopar per al pollets. Primerament varem tindre que trobar els nius (uno al Pantano i l’altre a l’Almisserà) i una vegada el polls estaven emplomats i sempre amb molta cura de no escamar als pares (sempre assegurant-nos de que entren a cebar als polls) montavem l’equip i escomençavem a fer fotos. Aquestos son els resultats, no de tot el treball fotogràfic i que en alguna altra entrada vos mostrarem, sino que vol ser una mostra de la dieta dels nostres mussolets.

Tota la documentació consultada coincideix en que l’alimentació del nostre xicotet mussolet, es molt variada i aquestes imatges així o confirmen. Des de papallones nocturnes fins a exemplars juvenils de distintes tipus de serps!!!!! La veritat es que després de desmontar l’equip, no trobava el moment d’arribar a casa i poder vorer les imatges a l’ordinador, sempre hi havia algo nou per descobrir!!!!!!!

Espere que vos “maravellen” (almenys una mica) tal i com em pasava a mi quan les visualitzava per primera vegada.

A continuació teniu algunes de les preses que varem poder fotografiar als nius en les que varem treballar, un  situat en un garrofer del pantà (2006) i l'altre en un garrofer de l'Almisserà (2011). Les imatges tan sols voren ser una xicoteta mostra d'algunes de les preses de aquestos xicotets buhos, mai pretendre assegurar quina es la dieta exacta d'aquest ocell a La Vila.

Malgrat que es un mostra però ja s'adivinen diferències i similituts entre els dos llocs (hi ha que tindre en compter que en la quantitat de fotos no es el mateix): els invertebrats aportats en cada un dels nius son diferents (com es llògic en dos ambients diferents...), però en els dos apareix com a presa quotidiana el Adragò, i sempre el "de garrofer"  (Hemidactylus turcicus), cosingermà del que tenim per les nits en les parets de les nostres cases (Tarentola mauritanica

Aquestes primeres fotos corresponen al niu del pantà:




Un llombrigol o llombrisa i en la foto de la dreta un cigarra verda de matoll




 
 
Dos centpeus (probablement Lithobius sp. o Scolopendra sp.) de grans dimansions i verinosos



 















Dos adragons de garrofer (H. turcicus)

I a continuació teniu les fotos del niu de l'Almisserà:



Dos mamifers, a l'esquerra una Mussaranya (Crocidura russula), especie poc comú a La Vila i a la dreta el que pareix una rata de camp (Rattus norvegicus)


Dos exemplars més de Adragó de garrofer



 
Exemplars de dos espècies de llagostins (probablement la de la dreta es del genere Locusta sp.)


Dos exemplars femella d'Escarabat rinoceronte (Oryctes nasicornis), el més gran dels escarabat ibèrics i que va ser la presa exclusiva durant una nit. En la identificació d'aquesta especie m'ajudat la meua companya de treball Carmina, especilista en aquestos insectes.

Però la sorpresa més gran en l'alimentació d'aquesta espècie, me la vaig emportar enguany quan després de fotografiar a uno dels pares entrant al niu amb el que pareixia un llombrigol (de nit i de lluny es difícil apreciar del que es tracta...), vaig poder comprovar amb incredulitat el que era realment; i no es un altra cosa que dos exemplars de dos espècies diferents de serps. La foto de dalt pense que es tracta d'una Coronella girondica o Colobra llisa, especie d'hàbits crepusculars, mentre que en la foto de baix s'aprecia clarament un exemplar inmadur de Serp d'escala (Elaphe scalaris). Encara estic imaginat-me a uno dels polls tractan d'engolir-se a una d'aquestes serps...... Bon profit!!!!



 


Salutacions de Pepe el makilet, ah! i per cert....... VISCA SANTA MARTA!!!!! I TAMBÈ LA XICOTETA MARTETA!!!!!

Equip: Canon 350 D amb dos objectius, Canon 28-105 mm i Canon 18-55 mm; sempre hi havien muntats dos flashos (inclús tres) un altra cosa es que es dipararen tots dos (devegades no funcionava un), disparador a distancia per radio (marca "Chinorris"), varios trípodes, xarxes de camuflatge i en les fotos de l'Almisserà, des de dins del cotxe.

6 comentarios:

  1. un reportage del nacional geografic....
    molt bo.

    ResponderEliminar
  2. Muy bueno Santa, muy documental y muy interesante. Grandes fotos. Lo pongo en la web en articulos. Te aviso cuando esté.

    ResponderEliminar
  3. Enhorabona, Santa! com sempre, fas unes fotos impressionants! salutacions, Fran.

    ResponderEliminar
  4. Amb aquesta colecció de fotografies no hi és necessaria cap paraula per a explicar perqué son beneficióses aquestes aus.
    Salutacios i enhorabona.
    Lluís

    ResponderEliminar

DEIXA EL TEU COMENTARI